Πώς φτιάχνεται το ανθόνερο;

Την Κυριακή 5 Απριλίου σ΄ένα όμορφο χωριό έξω από τα Χανιά, στα Τσικαλαριά , θα γίνει απόσταξη ανθών νερατζιάς, για να βγάλουν το περίφημο ανθόνερο.

Πρόκειται για μια γιορτή, που γίνεται εδώ και 15 χρόνια, και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Διοργανωτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών , που στήνει καζάνια, όπως ακριβώς γίνεται και με την απόσταξη τσικουδιάς, με μόνη την διαφορά, ότι αντί για τσίκουδα (στράφιλα) βάζουν στο καζάνι άνθη νερατζιάς.

Φέτος, επειδή έπεσαν πολλές βροχές στην Κρήτη, υπήρξε μια δυσκολία στο να μαζέψουν οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου ανθούς, αφού καθυστέρησαν να βγούν. Έτσι κι αλλιώς, πάντως, κι ύστερα από πολλές προσπάθειες, συνέλεξαν περίπου 35 κιλά,τους οποίους θα διατηρήσουν στην κατάψυξη μέχρι το πρωί της ημέρας της γιορτής, όταν και θα τους ξεπαγώσουν για να είναι έτοιμοι το απόγευμα για απόσταξη. Η γιορτή θ΄αρχίσει στις 17.00, στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη.

Πόσα κιλά ανθόνερο θα βγει από τα 35 κιλά ανθών νερατζιάς; Περίπου 20 κιλά ανθόνερο που θάχει την μυρωδιά, όπως το άνθος της νερατζιάς.

Πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσικαλαριών είναι ο Σταύρος Κακατσάκης. Λέει: “Κάθε χρόνο λίγο πριν το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων, κάνουμε αυτή την γιορτή και βγάζουμε, ανάλογα με την ποσότητα των νερατζοανθών 20 με 30 κιλά ανθόνερο, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών,αλλά και στις παραδοσιακές πασχαλινές κουλούρες και κουλουράκια. Παλιότερα οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν και σαν καλλυντικό”.

Στην διάρκεια της γιορτής θα προσφερθούν στους επισκέπτες της όμορφης εκδήλωσης τοπικά νηστίσιμα εδέσματα, αλλά και γλυκά και βέβαια δεν θα λείψει και η διασκέδαση  με ζωντανή κρητική μουσική .και χορούς.

Τηλ. επικοινωνίας: 6946 937 837

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top