Κωστής Χατζηδάκης: “Ελπίζω ότι δεν θα πάμε σε ρήξη”

Ο πρώην υπουργός, βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης  παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fmκαι τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Τα σημαντικότερα σημεία από την τοποθέτησή του είναι τα ακόλουθα:

Για την διαπραγμάτευση με τους δανειστές

·         Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα πάμε σε ρήξη. Μια τυφλή σύγκρουση θα ήταν μια πολύ βαριά απόφαση για τον Πρωθυπουργό που θα σημάδευε την κυβερνητική πλειοψηφία για πάρα πολλά χρόνια και θα οδηγούσε σει την ελληνική οικονομία σε πλήρη εκτροχιασμό. Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι, πάρα τα διαπραγματευτικά λάθη που έχουν στοιχίσει πολύ στην οικονομία, θα υπάρξει μια συμφωνία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

·         Η δική μου μεγάλη ανησυχία αφορά την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας (ακόμη και καλή να είναι) και στον προσανατολισμό της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, προς την κατεύθυνση της κοινής λογικής, προς την κατεύθυνση των επενδύσεων. Φοβούμαι ότι με τις δοξασίες που ακούω κάθε μέρα θα έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που θα είναι Εσκιμώος στον καυτό ήλιο. Διότι όλη η ρητορική τους δεν έχει να κάνει ούτε με τις επενδύσεις, ούτε με την παραγωγικότητα, ούτε με την επιχειρηματικότητα, ούτε με την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Έχει να κάνει με τη διανομή. Είναι πολύ σωστό να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και τη καλύτερη διανομή του εισοδήματος στη χώρα, αλλά στην παρούσα φάση με μια οικονομία κολλημένη, ακόμα πιο σημαντικό είναι να μιλήσουμε για την παραγωγή, για το παραγωγικό μοντέλο, για τις επενδύσεις και την απασχόληση.  Και αυτό θα έπρεπε να είναι η βασική κόκκινη γραμμή και της κυβέρνησης και της χώρας. Πώς θα μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Διότι και να εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις –και καλά θα κάναμε να τους διασφαλίσουμε– αν δεν υπάρχουν φορολογικά έσοδα σε κάποια χρόνια –διότι θα έχει καταρρεύσει η πραγματική οικονομία– δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Χρειάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην  ευρωπαϊκή λογική, να καταλάβει ότι επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο αν είμαστε πράγματι φιλοεπενδυτικοί.

 

·         Ας πάρουμε το παράδειγμα με τις Σκουριές. Τι μήνυμα στέλνουμε; Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θέλουμε επενδύσεις. Άλλο παράδειγμα: πέρασα ο ίδιος πέρυσι το νόμο-πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων. Ήρθε στην συνέχεια ο κ. Σκρέκας, έβγαλε μια σειρά από αποφάσεις για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων σε πολλούς τομείς. Άλλαξε η κυβέρνηση, έχουν περάσει 4 μήνες. Ο νόμος αυτός δεν έχει κόστος, δεν δημιουργεί πολιτικές πολώσεις. Ε, 4 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως προς αυτή την κατεύθυνση.

   

·         Η χώρα πρέπει να αποφασίσει να μην σέρνεται άλλο. Δεν μας αξίζει αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί να μείνουμε στην Ε.Ε. μόνοι, γραφικοί και δακτυλοδεικτούμενοι.

Για τη ΝΔ  

·         Συμφωνώ με τη θέση ότι πρέπει να περιμένουμε τη συμφωνία και μετά ν’ αποφασίσουμε. Κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή το διαβάζεις και μετά τοποθετείσαι υπεύθυνα και ξεκάθαρα. Δεν είναι γουρούνι στο σακί.

 

·         Ως ΝΔ θα πρέπει να κινηθούμε με δύο βασικές αρχές: Η πρώτη είναι να μην γίνουμε πλυντήριο των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε υποχρέωση από το ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Να επισημάνουμε τις ευθύνες και τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και στη διαπραγμάτευση και στη συμφωνία αν δεν μας αρέσουν κάποια πράγματα.  Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη η οποία θέλει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

 

·         Πρέπει να καταλάβουμε –αυτό είναι ένα μήνυμα και προς την κυβέρνηση– ότι είμαστε Έλληνες και δεν μπορούμε να παίξουμε με τις τύχες της χώρας. Απαιτείται συναίσθηση της εθνικής ευθύνης απ’ όλους μας.    

 

·         Η ΝΔ έχει να λύσει μια δύσκολη άσκηση. Από την μια πλευρά δεν πρέπει να βάλει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί. Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να υποστηρίξουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα προς επίλυση. Από την άλλη πλευρά ο όποιος εσωκομματικός διάλογος πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια και μετριοπάθεια. Να μην προκαλέσουμε εμείς, ως στελέχη της ΝΔ, ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην παράταξή μας. Ο τόπος χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση, αλλά εξίσου χρειάζεται μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top